Bærekraftsrapportering gir deg en full oversikt over CO2-utslippene til bedriften din, og viser deg hvordan dere enkelt kan bli grønnere og mer bærekraftige.
Bærekraftsrapportering er en prosess der organisasjoner evaluerer og kommuniserer sin påvirkning på samfunnet og miljøet, samt deres innsats for å fremme bærekraftige praksiser.
Med økende fokus på miljø og klima, står mange bedrifter og virksomheter overfor krav om å dokumentere sin miljøpåvirkning i henhold til direktivet.. Åpenhetsloven og klimaregnskap er eksempler på slike krav. Åpenhetsloven kreves stadig av flere selskaper for å sikre transparens i rapporteringen.
Å ha et klart klimaregnskap (eller miljøregnskap) er ikke bare en måte å overholde disse kravene; det gir deg også en mulighet til å definere bærekraftsmål og jobbe konkret mot disse.
Regnskapet spiller en avgjørende rolle i bærekraftsrapporteringen, og tilbyr et måleverktøy for kontinuerlig forbedring i små og store foretak.
Klimaregnskap gir deg en detaljert oversikt over bedriftens CO2-utslipp fra det siste året, og fremhever viktigheten av miljøarbeid og ressursbruk.
Ved å være åpen om god bærekraft kan bedriften din fremstå attraktiv for store kunder.
Det blir stadig strengere krav for offentlige anskaffelser. Når bedriften din er miljøfyrtårnsertifisert styrkes deres markedsposisjon og merkevare.
For mange bedrifter har bærekraftsrapportering gått fra å være en frivillig praksis til en uunnværlig del av virksomhetsstyringen, spesielt for nye selskaper. I denne artikkelen fra Energihuset vil vi se nærmere på hvorfor bærekraftsrapportering er avgjørende, om det er pålagt ved lov, og hvilke virksomheter som må gjennomføre det i Norge.
Med Energihusets verktøy får du en rapport klar for publisering på nettsiden din, i årsrapporten, eller til kunder og leverandører. Du kan også få en veiledning for forbedring på hvert enkelt punkt der utslipp er rapportert, i henhold til regnskapsloven. Gjennom våre rapporter, gir vi deg nøklene til å transformere din virksomhet til å bli grønnere og mer bærekraftig.
Vi har listet de spørsmålene vi oftest blir stilt rundt bærekraftsrapportering.
Bærekraftsrapportering er en strukturert og detaljert fremstilling av hvordan en virksomhet påvirker miljø, samfunn og økonomi. Rapporten inkluderer informasjon om miljøpåvirkning, som CO2-utslipp, ressursbruk og avfallshåndtering, samt tiltak for bærekraftig utvikling og oppfyllelse av samfunnsansvar. Formålet er å skape åpenhet og ansvarlighet overfor interessenter, samtidig som det styrker bedriftens bærekraftstrategi og konkurransekraft.
Kravene varierer avhengig av virksomhetens størrelse, bransje, og geografiske lokasjon. Fra og med regnskapsåret 2024 innføres nye krav til bærekraftsrapportering i Norge, basert på EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Disse kravene gjelder for ulike typer foretak og innføres trinnvis over flere år.
Trinnvis innføring av rapporteringsplikten:
Regnskapsåret 2024 (rapportering i 2025):
Regnskapsåret 2025 (rapportering i 2026):
Regnskapsåret 2026 (rapportering i 2027):
Hovedkravene til bærekraftsrapporteringen:
Det bidrar til å forbedre bedriftens miljøprofil, styrker markedsposisjonen, og er ofte nødvendig for å oppfylle offentlige krav og kunders forventninger til bærekraft.
Bærekraftsrapportering gir bedre innsikt i risikoer, hjelper bedrifter med å redusere kostnader, forbedre omdømme, møte lovkrav og tiltrekke både kunder og investorer som verdsetter bærekraft.
En bærekraftsrapport kan inkludere informasjon om bedriftens miljøpåvirkning (som utslipp og avfall), sosiale forhold (som arbeidsmiljø og samfunnsengasjement), og økonomisk ansvar (som transparens og etisk forretningspraksis).
Rapportering identifiserer bærekraftsrelaterte risikoer, som klimaforandringer eller sosiale utfordringer, og hjelper bedrifter med å forutse og håndtere disse risikoene før de påvirker virksomheten negativt.
Ved å identifisere forbedringsområder kan bedrifter spare penger på energi, redusere avfall og optimalisere ressursbruk, noe som kan redusere driftskostnadene.
Ved å identifisere og rapportere klimagassutslipp kan din bedrift implementere effektive tiltak for å redusere utslippene, forbedre bærekraften og oppfylle krav om bærekraftsrapportering.
Ja, vi gir råd og veiledning om hvordan du kan implementere de identifiserte bærekraftstiltakene på en effektiv måte.
EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) pålegger selskapene, inkludert små foretak, å utarbeide sine bærekraftsrapporter med samme kvalitet og prioritet som selskapenes finansielle rapportering. CSRD skal bidra til overgangen mot et bærekraftig og inkluderende økonomisk og finansielt system, i samsvar med European Green Deal og FNs bærekraftsmål.
Vi vil veldig gjerne høre fra deg.
© Energihuset AS – org.nr. 927 106 531 – Personvernerklæring – Utviklet av God dag
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.