Ved å være åpen om deres verdikjede, samt å ha kontroll på denne, vil bedriften din fremstå attraktiv for store kunder.
Åpenhetsloven er vedtatt av Stortinget og trådte i kraft 1. juli 2022. Loven har som formål å fremme virksomheters respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med levering av tjenester og produksjon av varer. Loven skal også sikre åpenhet og allmenn tilgang til informasjon.
Hvis to av disse tre punktene gjelder for bedriften din, så er dere pålagt å innføre åpenhetsloven:
Hvis flertallet av disse punktene ikke gjelder virksomheten deres, så vær klar over at dere kanskje likevel må tilpasse dere til kravene i loven. Hvorfor? Fordi de store kundene dine som er omfattet av loven, er pliktig til å kreve informasjon fra deg.
Alle bedrifter som er pålagt å følge åpenhetsloven må ha en redegjørelse gjennomført og signert av styret. Mangelfull åpenhet kan tilsynelatende virke som skjuling eller tilbakeholdelse av informasjon – en uheldig bedriftspresentasjon. Manglende etterfølgelse av loven kan gi konsekvenser, som tvangsmulkt.
Loven krever at du oppfyller flere krav:
Vi har listet de spørsmålene vi oftest blir stilt rundt åpenhetsloven.
Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022, og satte en ny standard for et ansvarlig næringsliv. Åpenhetsloven er en norsk lov som skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester.
Enhver som retter en skriftlig forespørsel om innsyn til en virksomhet har rett til informasjon om hvordan virksomheten håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser med utgangspunkt i aktsomhetsvurderingen de har utført.
Loven gjelder større virksomheter som er hjemmehørende i Norge, og utenlandske selskaper som tilbyr varer og tjenester i Norge, forutsatt at de oppfyller visse kriterier relatert til omsetning, balansesum og antall ansatte.
Det er essensielt for bedrifter å ikke bare forstå interne forhold, men også forretningspartnerskap og hele leverandørkjeden. Åpenhetsloven krever at du gjør omfattende kartlegging. Det lønner seg å komme denne prosessen i forkjøpet og handle proaktivt. Da er det en trygghet å ha støtte fra en partner med erfaring med arbeidet det innebærer.
Vi har hjulpet mange bedrifter med åpenhetsloven.
© Energihuset AS – org.nr. 927 106 531 – Personvernerklæring – Utviklet av God dag
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.