Energikartlegging

En energikartlegging er en liten investering for store mulige besparelser. Kartlegg energiforbruket ditt – bærekraftig for driftsbudsjettet, og for miljøet.

Energikartlegging

Hva er energikartlegging?

Vi har de siste årene opplevd en kraftig prisøkning for energi. Veldig mange bedrifter har et stort og uforløst potensial for å redusere energikostnadene. En energikartlegging gir deg oversikt over hvor bedriften deres bruker mye energi, og hvilke tiltak som vil senke energibruken. Kartleggingen vil også vise deg i hvilken rekkefølge du bør iverksette tiltakene. Når du har et energioptimalisert næringsbygg, er du bedre sikret for en fremtid der energiressurser og priser kan være usikre.

Informasjon om strømforbruk med timesverdier fra nettselskap: Energihuset henter disse opplysningene fra nettselskapet, dersom du ikke har de tilgjengelig. Vi analyserer timesverdiene for de siste tre årene.

Informasjonen som innhentes blir blant annet sammenlignet med data fra NVE, Enova og egne referanseverdier for bygninger det er logisk å sammenligne bedriften din med.

Det er mange energitiltak som krever lite av deg

I energikartleggingen innhenter vi informasjon om bygget for å finne nåsituasjonen, og vi vurderer om det er fornuftig å gjennomføre en mer detaljert energianalyse.

Energikartleggingen vil raskt vise enkle tiltak og justeringer som gir redusert energiforbruk og lavere kostnader.

Resultatet presenteres i en rapport der estimert energibesparelse anslås i prosent. Rapporten har som hensikt å gi en oversikt over nåsituasjonen og gi anbefalinger til tiltak for å hjelpe dere videre i beslutningen om energioptimalisering.

LYN

Energihuset bistår deg i søknadsprosessen mot Enova

Energianalyse

Energianalysen er en del av energikartleggingen og viser deg hvordan dere kan senke energikostnadene for bedriften din.

Energimerking / Energiattest

Leier du ut bygg? Leietakere ser på energikarakteren for å beregne strømkostnadene. En god energimerking kan gjøre bygget ditt mer attraktivt.

Energirevisjon

Energirevisjon er inkludert i energianalysen. Mer enn 9 av 10 bedrifter har ulovlig høye strømregninger. Vi har utviklet et verktøy som avdekker om strømregningene til bedriften din er høyere enn avtalt.

Betaler dere for mye for strøm?

Energirevisjon kan være en del av energikartleggingen, men kan også bestilles som en separat tjeneste. Under en energirevisjon sjekker vi om du betaler mer for strømmen, enn det som er avtalt med strømleverandøren. Her kan det være mye penger å spare. Over 9 av 10 bedrifter betaler mer enn avtalt.

Vi kartlegger om solceller kan være en gunstig løsning for deg

Vi utfører solcelleberegning. Det gir oss data som vi bruker til å vurdere verdien av potensiell solproduksjon, sett i forhold til forbruksprofilen deres. På denne måten kan vi vite om solcelleanlegg vil være nyttig og kostnadsbesparende for bedriften din.

Ofte stilte spørsmål

Vi har listet de spørsmålene vi oftest blir stilt rundt energikartlegging.

Energikartlegging innebærer en grundig gjennomgang av byggets energiforbruk for å identifisere potensielle besparelser og effektive tiltak for å redusere energibruken.

Energihuset skiller mellom Energikartlegging og Energianalyse.

Energikartlegging er en gjennomgang av byggets nå situasjon over energiforbruk og videre er en Energianalyse av bygget som vil viser mer konkret hva som kan utbedres for å redusere energiforbruket, samt forbedre inneklimaet.

Energikartlegging kartlegger byggets faktiske forbruk og potensiale. Vi innhenter datagrunnlag som areal/plantegninger, byggeår – evt utbedringer gjort etter byggeår, estimert forbruk – strøm og evt annet som gass/olje, timesverdier, evt energiattester, nett-/strømfakturaer mm og ser dette i sammenheng med tilsvarende bygg i samme bygningskategori og erfaringstall for å se hva bygget potensielt burde benyttet av energi opp mot hva det faktisk benytter.

Etter kartleggingsfasen går vi over i analysefasen. Energianalysen skal med bakgrunn i kartleggingen finne de faktiske tiltakene som bør gjennomføres og videre gi en simulering av kostnad samt effekt av de ulike tiltakene som igjen skal resultere i en kost/nytte vurdering for kunde. Ved en Energianalyse gjennomføres det en fysisk befaring av rådgiver som går gjennom hele bygget og dets energidrivere. Analysen skal gi en tiltaksliste med oversikt over ROI slik at en enkelt skal se hvilke tiltak som er lønnsomme å gjennomføre i bygget. 


Bør vi installere solceller eller andre tiltak?

For å vite om det er hensiktsmessig å installere solceller, oppdatere ventilasjonsanlegg, installere varmepumper eller installerer styringssystemer – bør/må det gjøres en kartlegging og analyse i forkant med beregninger som viser faktisk resultat etter gjennomført tiltak. Dette for å unngå at en gjennomfører tiltak som ikke svarer seg i henhold til kost – nytte. 

Som eksempel vil solceller kunne være en kostbar investering, om dette lønner seg må sees i sammenheng med byggets forbruk time for time, gjennom hele året, samt at det er unødvendig å benytte solceller på å dekke et allerede overforbruk. Er det andre energidrivere som det bør sees på først?

Våre energirådgivere besøker bedriften din, analyserer bygningen og energiforbruket. Deretter utarbeides det en rapport med anbefalte tiltak for energieffektivisering.

Du vil motta en detaljert rapport som identifiserer områder for energibesparelse, med konkrete forslag til tiltak som kan implementeres og videre synliggjøring av ROI i henhold til hvert tiltak som er representert.

Det kan bidra til betydelige kostnadsbesparelser, forbedret energieffektivitet og redusert miljøpåvirkning.

  • Energimerke beskriver hvor energieffektivt et bygg er og hvilken energikilde som bygget benytter.
  • Energimerket er karakteren påbygget, mens energiattesten viser hvor energieffektivt bygget er. Energimerke og Energiattest benyttes derfor om hverandre som samme sak.
  • Energimerket benytter en skala fra A til G med fargekode som går fra Grønn – Rød. Beste karakter er grønn A, dårligste rød G. Karakteren tar ikke hensyn til byggets faktisk bruk, men hva bygget er antatt å skulle benytte av energi basert på tekniske installasjoner sammen med klimaskjerm (vegger, vinduer, tak etc)

Energimerke er obligatorisk for alle ved salg eller utleie av bygg over 50 kvm. I tillegg er det et lovpålagt krav om energiattest for bygninger over 1000 kvm.

EU taksonomien er en ordning som skal bidra til en felles forståelse av hvilke investeringer som er bærekraftige gjennom definerte miljømål. Formålet med taksonomien er å gjøre det lettere å identifisere de reelt grønne og bærekraftige prosjektene slik at vi raskere kan omstille oss til et bærekraftig samfunn i tråd med EUs mål.

Taksonomiforordrningen tredde i kraft i Norge 1. januar 2023.

Forordning betyr at lovverket er likt på tvers av landegrenser og kan ikke tilpasses nasjonale lover.

I første omgang vil taksonomiens rapporteringskrav gjelde for større børsnoterte selskaper med over 500 ansatte. Disse må rapportere på hvor stor andel av bedriften – både i form av inntekter, investeringer og kostnader – som er grønn i henhold til taksonomien

Som en konsekvens av at store børsnoterte selskaper har dette som rapporteringskrav, ser vi at flere leverandører av store selskaper blir nødt til å forholde seg til taksonomien, dette sammen med press fra andre interessenter gjør at de fleste næringsvirksomheter blir berørt av denne fremover. Det vil derfor være gunstig for bedrifter å forberede seg på dette allerede nå, slik at en har rutiner og systemer på plass når andre interessenter etterspør dette.

Norge støtter EUs arbeid for å fremme bærekraftige produkter. Dette er slått fast og beskrevet nærmere i den nasjonale strategien for en grønn, sirkulær økonomi fra 2021, at Norge vil arbeide for at det blir stilt krav til bærekraft i hele verdikjedene til produkter.

Få støtte til å utføre energitiltak

Vi hjelper deg med å få støtte fra Enova og andre offentlige støtteordninger, for å gjennomføre tiltakene presentert i rapporten fra energikartleggingen.

En energikartlegging er en naturlig start på veien mot en energiattest og energimerking for å tilfredsstille miljøkravene til banker og det offentlige, for næringsbygg. Kravene blir stadig mer omfattende og påvirker også mindre bedrifter som leverer til store selskaper, eller til det offentlige.

elogon1
Kontakt oss