Bærekraftsrapportering er nå lovpålagt for mange virksomheter i Norge.
Stortinget vedtok i juni 2024 endringer i regnskapsloven og andre relevante lover for å gjennomføre EUs direktiv om bærekraftsrapportering (CSRD) i norsk rett. Disse endringene trådte i kraft 1. november 2024
Bærekraftsrapportering handler om å gi informasjon om hvordan virksomheter påvirker miljø, samfunn og økonomi. Det handler også om hvordan de håndterer risiko og muligheter knyttet til bærekraft. For mange foretak, særlig store selskaper og konsern, har det blitt et lovpålagt krav å utarbeide denne rapporteringen.
Mange store selskaper samarbeider kun med bedrifter som har orden på bærekraftrapportering. Bedriften din kan derfor fremstå attraktiv for store kunder, dersom dere utfører denne rapporteringen.
Bærekraftsrapporteringen hjelper til med å vise hvordan selskapet bidrar til bærekraftsmålene og hvordan dere jobber for å redusere deres karbonavtrykk og annen negativ påvirkning på samfunnet. I tillegg gir det investorer, kunder og andre interessenter innsikt i hvordan virksomheten deres tar ansvar.
Bærekraftsrapportering er viktig av flere grunner. For det første, så øker bevisstheten om bærekraft blant både forbrukere og investorer. Vi bryr oss mer om hvordan selskapene vi handler med påvirker verden rundt oss. For det andre er det lovpålagt for mange selskaper å rapportere om bærekraft og samfunnspåvirkning. Dette innbefatter også bedriftene de samarbeider med. Mange store selskaper samarbeider derfor kun med bedrifter som kan vise til bærekraftsrapportering.
Bærekraftsrapportering er en vinn-vinn situasjon for både selskapet ditt og for samfunnet.
Virkeområde – hvem skal rapportere?
Ikke alle foretak er pålagt å lage bærekraftsrapporter, men flere og flere virksomheter faller innenfor lovkravene. Generelt er de som regnes som store foretak eller som er underlagt spesifikke regulatoriske krav, pålagt å utarbeide rapporter.
Nye lovregler har utvidet virkeområdet til å omfatte flere selskaper, inkludert datterselskaper og konsern som har økonomiske interesser på tvers av EØS. I tillegg er det spesifikasjoner for hvilke kriterier som skal vurderes, som for eksempel salgsinntekter, antall ansatte, og selskaper med aksjer notert på regulerte markeder.
Bærekraftsrapporteringen skal inneholde informasjon om flere faktorer som miljøpåvirkning, sosiale forhold, styring og økonomisk innvirkning. Den skal også inneholde spesifikasjoner om hvordan selskapet ditt håndterer risiko knyttet til bærekraft og hvilke mål dere har satt for å oppnå bedre resultater på dette området.
Det er også krav om at informasjonen som rapporteres skal være tydelig og lett tilgjengelig, slik at det er mulig for investorer og andre interessenter å forstå hvordan bedriften jobber med bærekraft.
Noen selskaper kan være unntatt fra bærekraftsrapportering, for eksempel dersom de er små eller har spesifikke forhold som gjør at de ikke omfattes av de nye lovkravene.
Det er også spesifikasjoner for unntak som kan gjelde for selskaper med færre enn 500 ansatte eller som opererer i bestemte regioner utenfor EØS.
Vi har listet de spørsmålene vi oftest blir stilt rundt bærekraftsrapportering. Har du andre spørsmål, så må du gjerne ta kontakt med oss.
Bærekraftsrapportering går dypere enn samfunnsansvarsrapportering ved å inkludere detaljer om miljøpåvirkning, risikohåndtering og fremtidige bærekraftsmål, mens samfunnsansvar er mer overordnet og fokuserer på et selskaps etiske ansvar.
I de fleste tilfeller er det ledelsen i selskapet som har ansvar for å utarbeide bærekraftsrapporten. Det er viktig at den er presis, og at den speiler selskapets faktiske bærekraftsarbeid.
Fristen for å levere bærekraftsrapporten varierer, men for mange store selskaper er det knyttet til regnskapsåret, og den skal leveres sammen med årsrapporten.
Bærekraftsrapportering er ikke bare et lovkrav for mange selskaper, men også en viktig del av hvordan virksomheter kan vise sitt ansvar for miljø og samfunn. Det hjelper ikke bare med å oppfylle lovpålagte krav, men åpner også for nye muligheter og partnerskap i et marked som blir stadig mer fokusert på miljø- og samfunnspåvirkning.
© Energihuset AS – org.nr. 927 106 531 – Personvernerklæring – Utviklet av God dag
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.