Klimaregnskap: En veiledning fra Energihuset

Klimaregnskap er et verktøy som brukes av bedrifter for å måle og rapportere på sine klimagassutslipp. Det gir en oversikt over hvor mye en bedrift påvirker miljøet i form av CO₂ og andre klimagasser. I en tid hvor bærekraft blir stadig viktigere, gir klimaregnskap bedrifter muligheten til å forstå og redusere sitt miljøavtrykk.

Enovas støtte til energikartlegging av yrkesbygg
LYN

Hva inngår i klimaregnskapet?

Klimaregnskap inkluderer alle utslippskilder som er relevante for bedriftens virksomhet. Dette kan deles inn i tre hovedkategorier:

Ved å inkludere alle disse faktorene gir klimaregnskapet et helhetlig bilde av bedriftens totale klimabelastning.

Er klimaregnskap lovpålagt?

Energikartlegging er viktig av flere grunner. 

Enkelte bransjer og større bedrifter er pålagt å rapportere sine klimagassutslipp, spesielt de som er notert på Oslo Børs eller opererer innenfor energiintensive sektorer. For mange andre virksomheter er det imidlertid en frivillig praksis som kan gi store fordeler, spesielt i forhold til omdømme, konkurransefortrinn og oppfyllelse av kundekrav.

Krav om klimaregnskap gjelder primært for store selskaper, børsnoterte selskaper og de som er del av visse regulerte bransjer, som olje og gass, transport, og tungindustri. I tillegg stiller flere internasjonale standarder, som GHG-protokollen og CDP (Carbon Disclosure Project), krav om rapportering for selskaper som ønsker å delta på det globale markedet. EUs taksonomiregelverk har også innført krav som påvirker klimaregnskap for selskaper som ønsker å tiltrekke seg grønne investeringer.

Les om vår tjeneste, klimaregnskap

Hvordan utføres en Energikartlegging?

En Energikartlegging utføres i flere trinn.

Først samler våre eksperter inn data om bygningens energibruk, tekniske installasjoner, og operasjonelle rutiner.

Så foretar man en fysisk og detaljert befaring av bygget.

Deretter analyseres disse dataene for å identifisere mønstre og avvik som kan indikere ineffektivt energibruk. Dette inkluderer å vurdere oppvarmings- og kjølesystemer, belysning, ventilasjon, og bruken av elektriske apparater.

Deretter analyseres disse dataene for å identifisere mønstre og avvik som kan indikere ineffektivt energibruk. Dette inkluderer å vurdere oppvarmings- og kjølesystemer, belysning, ventilasjon, og bruken av elektriske apparater.

Hvem må føre klimaregnskap?

Klimaregnskap er nødvendig for bedrifter som ønsker å dokumentere og redusere sine klimautslipp. Selskaper som har et betydelig miljøavtrykk, eller som ønsker å være ledende innen bærekraft, vil ha stor nytte av å føre et nøyaktig klimaregnskap. Dette inkluderer også bedrifter som ønsker å delta i offentlige anbud eller samarbeid med store aktører som stiller krav om miljørapportering.

Trenger du et klimaregnskap?

Hvis din bedrift ønsker å forbedre sin miljøprofil, eller hvis dere opererer i en sektor med høye utslippskrav, er et klimaregnskap en avgjørende ressurs. Ikke bare hjelper det med å identifisere muligheter for å redusere utslipp og kostnader, men det kan også styrke bedriftens posisjon i markedet, tiltrekke seg kunder og investorer som verdsetter bærekraft, og sikre overholdelse av gjeldende regelverk.

 

Energihuset tilbyr tjenester innen klimaregnskap som hjelper din bedrift med å forstå, måle og redusere sitt klimafotavtrykk. Vi gir deg innsikten du trenger for å ta gode beslutninger og lede bedriften din mot en mer bærekraftig fremtid. 

Ta en prat med oss om klimaregnskap

Energikartlegging er en kraftig metode for å forstå, optimalisere og redusere energiforbruket i din virksomhet. Med Energihusets ekspertise og avanserte verktøy, kan du oppnå betydelige besparelser, forbedre energieffektiviteten, og bidra til et mer bærekraftig samfunn. Ta kontakt med oss i dag for å lære mer om hvordan en Energikartlegging kan hjelpe din virksomhet.

elogon1
Kontakt oss