Åpenhetsloven: Miljøfokus og hvordan Energihuset kan hjelpe

Åpenhetsloven er et viktig verktøy for å fremme ansvarlighet i næringslivet, og det inkluderer også miljøaspektet. Loven krever at bedrifter er åpne om hvordan de ivaretar både menneskerettigheter og miljø i sin verdikjede. Dette innebærer at bedrifter må dokumentere sine miljøtiltak og hvordan de reduserer miljøpåvirkningen gjennom hele produksjonsprosessen.

Åpenhetsloven
LYN

Hva handler Åpenhetsloven om?

Åpenhetsloven fokuserer på transparens i næringslivet, og pålegger større virksomheter et ansvar for å ha kontroll over sine leverandørkjeder.

Loven krever at bedrifter utfører aktsomhetsvurderinger for å sikre at de oppfyller kravene til både menneskerettigheter og miljøstandarder. For bedrifter betyr dette at de må være i stand til å vise hvordan de arbeider for å redusere sitt miljøavtrykk, enten gjennom valg av leverandører, produksjonsprosesser eller bærekraftige produkter.

Hvilke bedrifter er omfattet av Åpenhetsloven?

Loven gjelder for større virksomheter, inkludert de som er sertifisert under Miljøfyrtårn, og som oppfyller spesifikke kriterier som antall ansatte, omsetning, eller balansesum. Bedrifter som har betydelig innvirkning på miljøet gjennom sin drift eller leverandørkjede, må sikre at deres praksis er i tråd med de krav som loven stiller.

Bedrifter som faller inn under Åpenhetsloven må rapportere om sine aktsomhetsvurderinger. Dette inkluderer hvordan de håndterer miljøpåvirkning og hvilke tiltak de har implementert for å redusere karbonavtrykket. Energihuset kan bistå med å utarbeide miljørapporter som oppfyller Åpenhetslovens krav, og sikre at din bedrift følger beste praksis innen bærekraft.

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Bedrifter må nå sørge for at de har de nødvendige systemene på plass for å oppfylle kravene. For de som er omfattet av loven, er det avgjørende å ha en klar strategi for å håndtere både menneskerettigheter og miljøaspekter i virksomheten.

For mer informasjon om hvordan vi kan hjelpe din bedrift dersom du er omfattet av åpenhetsloven

Hvordan utføres en Energikartlegging?

En Energikartlegging utføres i flere trinn.

Først samler våre eksperter inn data om bygningens energibruk, tekniske installasjoner, og operasjonelle rutiner.

Så foretar man en fysisk og detaljert befaring av bygget.

Deretter analyseres disse dataene for å identifisere mønstre og avvik som kan indikere ineffektivt energibruk. Dette inkluderer å vurdere oppvarmings- og kjølesystemer, belysning, ventilasjon, og bruken av elektriske apparater.

Deretter analyseres disse dataene for å identifisere mønstre og avvik som kan indikere ineffektivt energibruk. Dette inkluderer å vurdere oppvarmings- og kjølesystemer, belysning, ventilasjon, og bruken av elektriske apparater.

Hvilke krav stiller Åpenhetsloven til miljøansvar?

Loven krever at bedrifter er proaktive i å redusere sin miljøpåvirkning, og dette må dokumenteres gjennom rapportering. Energihuset kan hjelpe bedrifter med å bli Miljøfyrtårn-sertifisert, og vi tilbyr også tjenester som sikrer at din bedrift oppfyller de strenge kravene som stilles til miljørapportering under Åpenhetsloven. Vår ekspertise innen bærekraftsrapportering og miljøstyring gjør det enklere for din bedrift å navigere disse kravene.

Konklusjon

Åpenhetsloven stiller ikke bare krav til menneskerettigheter, men også til miljøansvar. Ved å sikre at din bedrift oppfyller disse kravene, kan du styrke din posisjon i markedet og bidra til en mer bærekraftig fremtid. Energihuset står klar til å hjelpe deg med alt fra Miljøfyrtårn-sertifisering til fullstendig miljørapportering i tråd med Åpenhetsloven.

Kontakt oss