Baker saves electricity after energy mapping

Baker sparer strøm etter energikartlegging

Bakerbransjen ble hardt rammet da strømprisen skjøt i været i 2021. Energikrevende produksjoner førte til at mange bakerier fikk så høye strømregninger at de slet med å få det til å gå rundt. Bakermester Klausen på Krokstadelva har nå funnet en løsning for å redusere energiforbruket i bakeriet.

Det hele startet på Marienlyst stadion med hjemmelaget Strømsgodset. På sponsorstanden snakket brødrene Ben og Pål Klausen med Energihuset. Klausen-brødrene var interessert i å finne ut om det var mulig å spare på strømkostnadene, som har blitt høye og uforutsigbare de siste årene.

 

– Vi ble enige om at Energihuset skulle gjennomføre en energikartlegging hos oss, og utarbeide en rapport med resultatene av dagens situasjon i bygget, og tiltakene som kan iverksettes for å redusere energiforbruket. For hvert tiltak vises også reduksjonen i klimaavtrykk, estimert kostnad og grad av besparelse, sier Ben Klausen, som har vært styreleder i familiebedriften siden 1945.

 

Energikartlegging i et gammelt bygg

Bygget hvor Bakermester Klausen holder til, ble bygget i 1965. Det huser lagerområder, fryserom, produksjonslokaler og kontorer. I et så gammelt bygg er det mye å ta tak i når man ønsker å spare energi. I nyere bygg vil tiltakene gjerne være enklere. Bakeriet er hovedleverandør for NorgesGruppen i Søndre Buskerud, og baker rundt 120 000 brød i uken. I bakeriet har de 22 bakere og en lærling, fordelt på tre skift.

 

– Vi har også en avtale med Vestre Viken sykehus. Vi har jevnlige leveranser til alle de fire sykehusene i regionen. Senest i dag hadde vi en levering av 54 kaker til Bærum sykehus, som fyller 100 år i dag. Vi har 12 konditorer fast ansatt, i tillegg til to ekstra hjelpere. Her i huset og i salget har vi totalt 100 ansatte fordelt på 75 årsverk, sier Klausen, som selv er utdannet mesterbaker.

 

90 av de 100 har arbeidsplassen sin i bygget, og produksjonen går døgnet rundt. Da sier det seg selv at det er penger å spare selv på små tiltak.

 

– Etter kartleggingen som Energihuset gjorde for oss, har vi blitt mer bevisste på ting vi ikke ville ha tenkt på selv. Vi er jo i bakeriet hver dag og gjør våre vanlige ting. Da Energihuset var her, gjorde de oss oppmerksomme på ting som vi kanskje egentlig vet, men som vi ikke tenker på når hverdagen går så fort. Vi fikk en vekkerklokke. For eksempel ventilasjonssystemet, vi gikk gjennom det etter at de var her. Vi har funnet energibesparende tiltak uten investeringskostnader. Det var bare et spørsmål om å gjøre noen justeringer på anlegget vi allerede har. Det er mange enkle ting du kan gjøre som ikke innebærer noen utgifter. Det handler om å øke bevisstheten, både for oss og de ansatte. For eksempel, når de har brukt en ovn og ikke skal bruke den igjen på tre kvarter, da er det faktisk mulig å slå den av, eller la den stå på halv varme. Det er mye å hente gjennom et helt år; du kan spare hver dag. Vi bruker mindre strøm etter at vi begynte å implementere disse tiltakene, og da snakker vi om tiltak vi har gjort uten å investere noe, sier Klausen.

 

Energikartleggingen utført av Energihuset viste at 75 % av det totale energiforbruket kan reduseres med en tilbakebetalingstid på under fem år. Fra venstre: brødrene Ben og Pål Klausen, Henning Andersen og Kim Kofoed.
Energikartleggingen utført av Energihuset viste at 75 % av det totale energiforbruket kan reduseres med en tilbakebetalingstid på under fem år. Fra venstre: brødrene Ben og Pål Klausen, Henning Andersen og Kim Kofoed.

 

 

– Hvis du også ser på tiltakene som har en investeringskostnad, ser du at med en strømpris på 1 kr, kan 75 % av det totale energiforbruket reduseres, med en tilbakebetalingstid på under 5 år, smiler Kim Kofoed, Key Account Manager i Energihuset.

 

Energihuset er den eneste uavhengige leverandøren av energikartlegging i Norge, og har derfor ingenting å tjene på at Baker Klausen eller andre kunder velger ett tiltak fremfor et annet.

 

– Vi leverer ingen av tiltakene selv, vi leverer kun denne rapporten. Vi spesialiserer oss på små og mellomstore bedrifter og har priset våre tjenester mot SMB-markedet. Vi tror at alle bakerier kan finne noen måter å spare energi på, og hvis bakeriet har et forbruk på 500 000 kW og oppover, kan det være fornuftig å gjennomføre en kartlegging. Energihuset utfører en energianalyse som vil gi muligheter for å oppnå reduserte energikostnader og en forbedret energiprofil ved å optimalisere næringsbygg, sier Henning Andersen, grunnlegger av Energihuset.

 

Kartleggingsprosessen

Selve kartleggingen og analysen gjør Energihuset med litt hjelp fra kunden. Etter at rapporten er levert, er de også behjelpelige med å finne frem til de beste løsningene for hver enkelt, samt opplyse om, og bistå i søknadsprosessen om å få med seg støttemidler fra for eksempel Enova.

 

– Først henter vi inn mest mulig data om bygget. Tegninger, timesverdier, forbrukstall, hvordan strøm brukes gjennom døgnet og informasjon om det som trekker strøm, altså energidriverne i bygget. Vi trenger mest mulig underlag om dette før vi besøker kunden for en befaring. På befaringen observerer vi den daglige flyten i bygget, så reiser vi tilbake og begynner å regne. Resultatet blir en rapport med alle tiltakene som bør sees på. De forskjellige tiltakene er listet opp med en estimert kostnad og besparelsesgrad per tiltak. Og så gir vi en oversikt over kost-nytte. Videre er det opp til kunden å bestemme hvilke tiltak de vil gå videre med, forteller Andersen.

 

– Det nyttigste for oss i denne prosessen har vært bevisstgjøringen. Når vi fikk alt på papiret, ble

mid shot baker pouring flour dough

Vant anbud, Miljørapporten var en viktig årsak!

Baker Klausen trengte hjelp med å styrke bærekraftsbesvarelsen til et offentlig anbud.
Vakkert bilde av en urban by med moderne arkitektur

Hva betyr CSRD for norske selskaper?

Med stadig økende fokus på bærekraft og miljøvern har EU introdusert Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som en del av sin innsats for å fremme en grønnere økonomi. Dette direktivet stiller nye og strengere krav til bærekraftsrapportering for selskaper, og
Åpenhetsloven

Åpenhetsloven – 30. juni nærmer seg!

Åpenhetsloven pålegger virksomheter strengere krav til åpenhet og overholdelse innen 30. juni. Energihuset er her for å hjelpe deg med å sikre at din virksomhet oppfyller alle de nødvendige kravene.